limburgs friet zoervleis
Lekker Limburgs frietje zuurvlees, oftewel zoervleis. Tip: begin op tijd met dit heerlijke gerecht want het moet een nachtje van tevoren de koelkast al in!
Bereidingsduur: 240 minuten
Aantal personen: 4
Instructies:
1. Snijd het vlees in kleine stukken en doe in een grote kom. Voeg de azijn, kruidnagels en laurierbladeren toe. Voeg een beetje water toe tot het vlees net onder water staat. Dek de kom af en zet in de koelkast. Het liefst laat je het 24 uur in de koelkast staan. Hoe langer je het laat marineren hoe beter.
2. Pak een vergiet en een kom en laat het gemarineerde vlees hierboven uitlekken zodat je het vocht opvangt. Gebruik keukenpapier om het vlees mee droog te deppen. Bestrooi het vlees met peper en zout.
3. Snijd ondertussen de uien in halve ringen. Snijd de ontbijtkoekplakken in kleine blokjes.
4. Verhit in een braadpan wat boter en zet het vuur hoog. Voeg het vlees toe in meerdere keren, dus niet allemaal tegelijk. Bak het vlees van de buitenkant bruin in een paar minuten en schep het dan uit de pan.
5. Bak de uien in dezelfde pan tot deze glazig zijn. Voeg dan het vlees, het vleessap en het marineervocht toe aan de uien. Voeg nu ook het bouillonblokje en het bier toe. Voeg eventueel wat water toe zodat het vlees net onder water staat.
6. Zorg dat het kookt en voeg de stroop, suiker en 2/3 van de ontbijtkoek toe. Roer goed en laat met de deksel op de pan op het laagst vuur 2,5 uur stoven. Controleer tussendoor of het niet aanbrand en of het mengsel een beetje bindt. Om te voorkomen dat het niet gaat koken, kun je het beste een sudderplaatje gebruiken. Het mag bubbelen maar niet te veel!
7. Voeg na 2,5 uur de laatste ontbijtkoekplak toe. Roer regelmatig en laat zonder deksel in 45 minuten stoven zodat de saus wat meer indikt.
8. Maak de frietjes klaar volgens de verpakking. Smullen maar!