Reizen Doe een gok! Top 6
enge aardappels
enge aardappels
finse witte kool rolletjes
finse witte kool rolletjes
gado gado
gado gado
banh mi cat ba style
banh mi cat ba style
koreaanse bibimbap
koreaanse bibimbap
italiaanse caponata
italiaanse caponata
banh xeo hoi an style
banh xeo hoi an style
japanse beef teriyaki
japanse beef teriyaki
biet wellington
biet wellington
avocado salade
avocado salade
amerikaanse caesar salade
amerikaanse caesar salade
chilaquiles
chilaquiles
vega schots ontbijt

Het vega antwoord op een heerlijk Schots ontbijtje. Met haggis, tattie scones, witte bonen in tomatensaus, champignons en tomaten.

vega schots ontbijt

Bereidingsduur: 120 minuten
Aantal personen: 4


Instructies:
1. Schil en kook de aardappels in een pan. Neem een andere pan en kook hierin de parelgort 20 minuten. Snijd ondertussen 200 g van de champignons en de ui in hele kleine stukjes. Rasp de wortel en vet een ovenschaal in.

2. Snijd de tomaten doormidden. Wanneer de aardappelen gaar zijn giet je deze af en laat je ze 5 minuten drogen aan de lucht. Voeg daarna 20 g boter toe aan de aardappels en stamp tot een puree. Voeg de bloem toe in stapjes van eetlepels, dus niet alles in een keer. Meng tot een stevig deeg. Gebruik wat bloem op je werkoppervlak en verdeel het deeg hierover. Vorm drie bolletjes en laat een paar minuten staan.

3. Verhit 25 g boter in een koekenpan en voeg de ui en champignon toe tot deze zacht beginnen te worden. Voeg dan de wortel toe.

4. Maak de bouillon klaar en voeg hier de stroop en worcestersaus aan toe tot het goed gemengd is.

5. Zet het vuur even uit om verder te gaan met de tattie scones. Kneed de puree met je handen en voeg wat bloem toe. Druk de bolletjes plat op het bebloemde werkoppervlak tot deze ongeveer zo groot zijn als een bord. Draai het deeg tussendoor steeds om zodat het niet vastplakt. Je kan een bord gebruiken om het deeg rond te snijden. Verdeel iedere cirkel in 4 stukjes en prik er gaatjes in met je vork. Verhit wat olijfolie in een andere pan en bak hierin de deegstukjes van de tattie scones. Voeg een snufje zout toe. Bak enkele minuten tot ze een beetje bruin beginnen te worden. Je tattie scones zijn klaar.

6. De haggis pan mag weer aan. Voeg 300 ml bouillon toe aan het champignon mengsel. Voeg nu ook de havergrutten, nootmuskaat, peper, chilipoeder en kaneel toe. Giet de parelgort af en voeg ook deze toe. Roer goed en laat het allemaal een beetje inkoken. Voeg dan weer 25 g boter en de rest van de bouillon toe. Roer goed, zet pit iets hoger tot de bouillon verdwenen is.

7. Verwarm de oven voor op 180 graden. Proef even van de pan en oordeel of hier nog wat kruiden bijmoeten. Voeg deze eventueel toe en voeg daarna het mengsel toe aan de ovenschaal. Verwarm 30 minuten tot de haggis een krokant laagje heeft. Snijd in kleine porties.

8. Ondertussen maak je de witte bonen in tomatensaus klaar. Bak de overige champignons en de tomaten aan. Serveer samen met de haggis en tattie scones.